Sharing is caring

Zo blijf je in vorm als je ouder wordt

Ook als je ouder wordt, is het erg belangrijk om in vorm te blijven. Dit draagt bij aan een goede gezondheid. Een aantal dingen in je lichaam veranderen naarmate je ouder wordt. Zo wordt je vetpercentage hoger en nemen spierkracht en -massa af. In dit artikel lees je hoe je dit tegen kan gaan.

Hoger vetpercentage
Hoe ouder je wordt, hoe hoger je vetpercentage en lager je botmassa wordt. Het vet gaat dan vooral naar de buik, waar het rond de organen gaat zitten, en minder naar de armen en benen. Door regelmatig te bewegen, zorg je ervoor dat je vetpercentage laag blijft en je botten sterk blijven. Door meer te bewegen, heb je minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte.

Spieren
Naast dat je vetpercentage omhoog gaat, nemen je spierkracht en -massa af. Dit kun je tegengaan door veel in beweging te blijven. Zo houd je je spieren actief en zal de afname beperkt blijven. Het is hierbij wel belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit zit in voeding zoals kipfilet, vis, eieren, magere zuivel, broccoli , bananen en pinda’s en noten. Voor extra eiwitten zou je nog eiwitshakes kunnen nemen.

Schijf van vijf
Naast dat je genoeg eiwit moet binnenkrijgen, zijn andere voedingsstoffen ook erg belangrijk. Kies elke dag voeding uit alle vijf vakken en varieer hier genoeg in. Kies daarnaast voor volkoren producten en eet minimaal een keer per week vis.

Bewegen
Het is dus erg belangrijk om voldoende te bewegen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Een warming-up is hierbij erg belangrijk. Zorg dat je niet meteen te hard van stapel loopt en bouw het langzaam op. Sporten als wandelen, fietsen of zwemmen zijn erg geschikt. Daarnaast kun je ook kleine aanpassingen doen in je dagelijks leven. Zo kun je vaker kiezen voor de trap in plaats van de lift, of de fiets pakken in plaats van autorijden. Op onze website bieden wij ook leuke work-outs die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen van 55+ en 70+. Doe nu een gratis proefles!