Sharing is caring

Zo blijf je gemotiveerd!

Je kent het vast wel. Je wil graag meer gaan sporten, maar dit ook echt volhouden voor een langere tijd is moeilijk. Je hebt doelen voor jezelf opgesteld, bijvoorbeeld 5 kilo afvallen door te sporten en gezonder te eten, maar daadwerkelijk beginnen en dit ook blijven doen kost veel moeite.

Twee soorten motivatie
Er bestaan twee soorten motivaties. Als eerste is er de intrinsieke motivatie. Dit is de motivatie die vanuit jezelf komt en het beste werkt voor op de langere termijn. Je sport dan omdat je het zelf echt leuk vindt om te doen en houdt het hierdoor langer vol. Als tweede is er nog de extrinsieke motivatie. Je sport dan omdat je wil afvallen of omdat anderen tegen je zeggen dat je dit moet doen. Dit werkt minder goed voor op de lange termijn, omdat je al snel de motivatie kan verliezen als er iets mis gaat. Het is goed om beide soorten motivatie te ervaren, ze kunnen elkaar juist versterken, maar de intrinsieke motivatie blijft wel de belangrijkste. Hierdoor blijf je gemotiveerd, ook als het niet lukt om je resultaten te behalen. Extrinsieke motivatie zorgt er dan vaak voor dat je tot actie over gaat.

Motivatie verhogen
Kies dus voor een doel waar jij ook echt achter staat. Doe iets omdat je het zelf wil en ook leuk vindt, en wees daarnaast ook extrinsiek gemotiveerd door het opstellen van doelen. Deze doelen moeten natuurlijk wel realistisch zijn. Om de intrinsieke motivatie te verhogen, moet er aan drie dingen voldaan worden. Je moet weten hoe je een bepaalde oefening uit moet voeren en dat ook daadwerkelijk zelf kunnen uitvoeren. Daarnaast is het ook fijn om verbondenheid te voelen met andere mensen, bijvoorbeeld iemand met wie je samen sport of andere mensen die je steunen. Als laatste moet je zelf kunnen bepalen wat je doet. Deze drie dingen zorgen er dus voor dat je het een stuk leuker gaat vinden om aan je doelen te werken.

Tips
Om aan deze drie dingen te kunnen voldoen, volgen hier een aantal tips.
1. Kies een sport die je echt leuk lijkt om te doen. Er bestaan genoeg sporten die ervoor zorgen dat je energie verbrandt, dus kies er eentje die jij echt leuk vindt zodat je intrinsieke motivatie hoog is. Via Fit at Home kun je online meedoen met work-outs in bijvoorbeeld kickboksen of yoga.
2. Probeer je te focussen op de sport zelf, en minder op het resultaat. Hierdoor is de kans groter dat je de sport ook echt leuk blijft vinden op de lange termijn.
3. Zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt over de sport. Stel dat je naar de sportschool gaat, zorg dan dat je weet welke en hoe oefeningen voor jou werken en hoe je ze moet uitvoeren. Je kan de oefeningen bijvoorbeeld ook thuis oefenen voor een spiegel.
4. Ga samen met iemand sporten. Dit kan je extra motiveren en zorgt voor het gevoel van verbondenheid.

Veel sportplezier!