Sharing is caring

Zijn moeders beter dan vaders? Dit zijn de verschillen!

De rolverdeling tussen vader en moeders veranderd steeds meer, de ‘papadag’ wordt steeds meer normaal. Waardoor ook de verschillen tussen een vaders en moeders minder worden. Maar ook al kunnen we niet alle papa’s over een kam scheren, verschillen zijn er wel degelijk!

Stoeien
Uitdagend opvoeding gedrag: gedrag waarbij een ouder een kind prikkelt, verrast en even uit balans brengt. Dat kan zowel fysiek, door achterna zitten en kietelen, als verbaal door het kind te plagen of aan te zetten tot prestaties (kun je verder springen dan dat?). Stoeien is goed voor kinderen. Het zorgt ervoor dat ze sterker zijn in onbekende situaties en makkelijker obstakels weten te overwinnen. Daarnaast resulteert het uitdagende opvoedingsgedrag er vaak in dat kinderen een groter zelfvertrouwen hebben. Uit onderzoek blijkt dat vaders dit meer doen dan moeders. Moeders hebben namelijk de neiging zich vooral in verzorgende situaties met hun kinderen bezig te houden.

Hulp
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich over het algemeen nog meer tijd met hun kind doorbrengen dan mannen. Hierdoor kunnen mannen vaak wat lastiger inschatten wat een kind wel of niet kan. Vaak zijn zij daarom minder geduldig als een kind afhankelijk gedrag vertoond. Bijvoorbeeld bij het vragen om hulp. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat vaders vooral bij hun zonen minder geduld hebben als ze om hulp vragen. Een moeder daarentegen, is vaak geneigd (te) veel voor hun kind te doen. Dat komt omdat vrouwen nog altijd meer het gevoel hebben te willen ‘zorgen’.

Combinatie
De verschillende kwaliteiten van moeders en vader zorgen dat een combinatie van de twee wordt doorgegeven. Verschillende invloeden zijn goed voor een kind om hen voor te bereiden op de wereld die hem of haar buitenshuis te wachten staat. Conclusie? Allebei zijn superhelden!