Sharing is caring

Wat sport mentaal met je doet

Fysiek en mentaal

Door elke week een paar uur te bewegen werk je aan je gezondheid. En met gezondheid hebben het niet alleen over je fysieke toestand. Er is genoeg bewijs dat lichaamsbeweging ook van invloed is op het mentale vlak. Sporten is een uitstekend middel om je hoofd leeg te maken, te ontspannen en om stress te verminderen.

Positieve mindset

Het bewijs is vooral sterk als het gaat om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, vooral bij kinderen en jongeren. Sporten zorgt voor een een betere stemming en een goed humeur, kortom meer plezier!

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn heel belangrijke chemische stoffen in onze hersenen. Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. We lichten ze hieronder toe.

Endorfine

Als je sport komt het hormoon endorfine vrij in je lichaam. Endorfine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Regelmatig sporten zorgt voor minder kans op ziektes, beter herstel en zorgt ook voor minder risico op symptomen van psychische klachten, bijvoorbeeld depressie. Je mentale veerkracht verbetert! Daardoor zit je lekkerder in je vel. Endorfine is een heel effectief anti-stresshormoon en kan binnen een minuut een stressreactie stilleggen! 

Serotonine

Serotonine is bijvoorbeeld belangrijk voor humeur en zelfvertrouwen heeft onder andere positieve effecten op geheugen, stemming en slaap.
Het maakt celverbindingen gereed die belangrijk zijn bij leerprocessen.

Dopamine

Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur verbeterd. Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht. Uit onderzoek is gebleken dat chronische lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt en zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd. 

Sporten doet dus meer dan je denkt!












 

transparante ruimte