Sharing is caring

Wat is de invloed van warmte op je lichaam?

Mensen zijn altijd op zoek naar warmte. Warmte is bij iedereen welkom, al helemaal in de winter. We kruipen met geitenwollen sokken voor de open haard en de bezoekersaantallen bij de sauna stijgen. Maar wat is nu eigenlijk het effect van warmte op je lichaam? 

Warm of koud eten?  
De meeste mensen eten minimaal één keer per dag warm en snakken in de winter naar een oliebol of een puntzak friet. Maar is warm eten ook beter voor je gezondheid? 

Alles wat we eten heeft invloed op ons lijf.Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam.  

Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft verkoeling.  

Ook belangrijk zijn de zogenaamde energetische temperaturen van voedsel. Kruiden zijn niet heet als je ze in je hand hebt, maar hebben wel een verwarmend effect op het lichaam. Zoals bijvoorbeeld cayennepeper, dat werkt opwarmend en oppeppend.  

Warmte door de zon 
Als we naar buiten kijken, denk we maar één ding: we willen naar de zon! Dat is niet voor niets, vitamine D is een belangrijke vitamine die onder andere je immuunsysteem versterkt, botontkalking beperkt en je spieren sterk houdt. Het geeft je ook nog eens energie, kortom: vitamine D kun je goed gebruiken en is een goede reden op de zon wanneer mogelijk op te zoeken!  

Warming-up  
Tijdens een warming-up warm je je spieren op waardoor de kans op blessures minder wordt. Waneer je begint met je warming-up geef je je lichaam een seintje dat alles aan het werk moet. De inhoud van je hartspier neemt toe zodat het meer bloed door je lichaam kan pompen en de bloedvaten in je spieren worden wijder zodat deze voldoende zuurstof krijgen. De spieren die zijn opgewarmd, zijn minder kwetsbaar dan koude spieren. Een goede warming-up bestaat uit een stukje conditie, spierversterkende oefeningen, rekoefeningen en afsluitend met sportspecifieke oefeningen. Vergeet daarna niet dat een cooling-down net zo belangrijk is als een warming-up.  

De conclusie is dus dat warmte naast dat het gezellig is, ook nog eens erg goed is voor je lichaam. Een extra warme maaltijd in de winter is helemaal niet erg en ook wat extra vitamine D kan nooit kwaad. Het is belangrijk je spieren goed op te warmen zodat je zonder spierpijn, na het sporten achter de open haard kan kruipen!