Sharing is caring

Wat betekenen jouw dromen?

Wat is een droom?
Een droom is kortgezegd een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die je ervaart terwijl je slaapt. Iedereen droomt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Ook al zegt ‘ik droom nooit!’ is dit toch wel het geval. Die persoon kan het zich dan alleen niet meer herinneren. Dromen vertellen je over je gemoedstoestand of gewoon over je werkdag. Een droom is eigenlijk een soort van film van je eigen gedachten. Je bent de hele dag door aan allerlei zaken aan het denken en dat gaat ook ‘s nachts door. Alleen is dit in de vorm van gedachten.

Soorten dromen 
Kom jij in je dromen regelmatig te laat of schrik je zo nu en dan wakker, omdat je ervan overtuigd bent dat je partner vreemdgaat? Of droom je zelfs over je eigen dood?! Je bent niet alleen. Deze dromen blijken namelijk veelvoorkomend., want dromen zeggen meer over je dagelijkse leven dan dat je waarschijnlijk zou denken.

Er zijn een aantal dromen die regelmatig voorkomen en die een duidelijke betekenis hebben.

Vliegen: Deze droom komt (helaas!) vooral vaak voor bij kinderen. Maar zo nu en dan treedt de droom ook wel eens op bij volwassenen en dan vooral wanneer het wonderbaarlijk goed gaat in je leven. De droom waarin je vliegt komt meestal samen met een gevoel van kracht! Maar je kunt deze droom ook ervaren wanneer je je net hebt losgemaakt van iets dat je al een lange tijd tegen hield. 

Dromen over de dood: Dit zijn de dromen die het ergst zijn (nachtmerries). Er komt vaak een hoop verdriet bij kijken en daardoor lijken ze erg realistisch.  Dromen over de dood betekenen vaak dat er een omslag is in je leven of als er iets belangrijks eindigt. 

Ook dromen over je eigen dood komt veel voor en je hoeft je er absoluut geen zorgen over te maken. Het geeft aan dat er een verandering gaande is in je leven en dat de oude jij langzaamaan plaatsmaakt voor een nieuw persoon. Hoewel we in het gewone leven dood beschouwen als het einde van leven, staat het in onze dromen juist voor een nieuw begin!

Seksdromen: Helaas gaan seksdromen zelden ècht over seks. Meestal betekend zo’n droom dat je behoefte hebt aan een psychologische band, niet aan lichamelijk contact. 

REM-slaap 
Als je slaapt, doorloop je verschillende stadia. Lichte slaap gaat over in diepe slaap, waarna je in de REM-slaap komt. Dit is de fase waarin je droomt, ook wel de droomslaap genoemd. De droomslaap verwerkt de ervaringen die je tijdens je dag hebt opgedaan. Heel belangrijk dus!  

REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens je REM- slaap bewegen je ogen namelijk snel heen en weer terwijl ze gesloten zijn. De spieren in je lichaam zijn verder volledig ontspannen en er is een verhoogde hersenactiviteit. Dit is de fase waarin je dromen hebt die je je later kunt herinneren, dit wordt ook wel de droomslaap genoemd. Overigens kunnen ook in de andere fasen dromen voorkomen. Alleen die onthoud je niet of minder goed.

Waarom vergeten we dromen?

Waarom vergeten we dan onze dromen? Volgens wetenschappers zou dit komen omdat onze dromen uniek zijn en de mens onthoudt dingen door middel van herhaling. Vaak gaan dromen heel snel, zijn ze vaag en heb je ze maar één keer. De kans dat je ze onthoudt, wordt zo dus helaas heel klein.