Warm herfstrecept: Pompoenrisotto!

Catgeorie icoon Recepten

Hmm, het warme herfstgevoel krijgen door een heerlijk recept? Koop snel een pompoen en maak de sfeer in huis warm en herfstig! Pompoen is dé herfstgroente. Lekker romig en super veelzijdig! Het hele jaar door kun je pompoenen kopen, maar in de herfst en de wintermaanden is het het lekkerst om je pompoenen vers van het land te eten. 

Recept voor 4 personen

Wat heb je nodig?
Voor de pompoen:

1 Middelgrote Pompoen
0,5 tl venkelzaad
1 tl gemalen zwarte peper
1 teentje knoflook 
1 el olijfolie 
2 tl korianderzaad
2 tl gedroogde oregano 
2 gedroogde pepertjes 
2 (blaadjes) verse tijm

Voor de risotto:
300 gr risottorijst 
700 ml groentebouillon 
75 gr geraspte parmezaanse kaas 
75 ml droge witte wijn 
1 sjalot 
2 stengels bleekselderij 
2 teentjes knoflook 

Hoe maak je het?
1. Verwarmen de oven voor op 200 graden.
 

2. Was de pompoen, schep het vruchtvlees eruit en verwijder de pitten. Wil je de pompoen niet gebruiken als schaal, dan kun je de pompoen gewoon doormidden snijden om het vruchtvlees eruit te halen.
 

3. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter.
 

4. Maak de knoflook voor de pompoen schoon en snijden .
 

5. Meng de gedroogde kruiden, specerijen, de zojuist schoongemaakte knoflook, en het zout met de vijzel tot poeder. Eventueel kun je dit ook doen met een keukenmachine.
 

6. Voeg olijfolie toe en meng het mengsel door de pompoenstukjes. Doe dit in een ovenschotel en rooster de stukjes pompoen 30 minuten in de oven.
 

7. Schep het halverwege de baktijd nogmaals om.
 

8. Nu gaan we verder met de risotto.
 

9. Maak een sjalotje schoon en snipper deze in kleine stukjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot.
 

10. Maak de knoflook schoon en snipper deze, snijd de bleekselderij in stukjes. Beiden voeg je aan de sjalot toe. Fruit het samen ongeveer 2 minuten.
 

11. Voeg de rijst toe en bak deze totdat de rijstkorrels glazig zijn.
 

12. Voeg de witte wijn toe. Als de wijn is opgenomen voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Voeg pas weer bouillon toe als de vorige scheut helemaal in opgenomen door de rijst.
 

13. Dit blijf je doen totdat de rijstkorrels zacht zijn.
 

14. Voeg peper en zout naar smaak toe.
 

15. Neem de pan van het vuur zodat de mascarpone kan worden toegevoegd, en driekwart van de Parmezaanse kaas. Roer de rijst goed om.

16. Serveer de de risotto op borden met daarop de blokjes pompoen. Strooi er wat gehakte tijm over.
 

Eet smakelijk!