Sharing is caring

Waarom blijven sporten belangrijk is als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te blijven sporten. Hierdoor blijf je fitter, wat een goede bijdrage levert aan de gezondheid van jou en de baby. Het vermindert eventuele zwangerschapskwaaltjes en zorgt ervoor dat je na de bevalling weer sneller terug in shape bent!

Sporten tijdens de zwangerschap zorgt voor allerlei voordelen. Zo slaap je bijvoorbeeld een stuk beter waardoor je minder vermoeid bent en uitgeruster wakker wordt. Daarnaast voorkomt het ook onnodige toename in gewicht. Je zult natuurlijk aankomen door de groeiende baby in je buik, maar door te blijven sporten kan je je eigen lichaamsgewicht beter onder controle houden. Sporten voorkomt ook allerlei zwangerschapskwaaltjes zoals rug- of bekkenpijn. Dit is iets waar veel vrouwen last van hebben en hoe minder je er last van hebt, hoe prettiger je zwangerschap is. Nog een fijne bijkomstigheid: als je fit bent, heb je minder pijn tijdens de bevalling zelf en kan er zelfs voor zorgen dat deze minder lang duurt. Na de bevalling wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer terug in shape zijn. Hoe fitter je tijdens de zwangerschap bent, hoe sneller dit gebeurt.

Niet elke sport is geschikt voor zwangere vrouwen. Zo kun je het beste contactsporten en sporten met ballen vermijden om klappen op de buik te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet te fanatiek sport: je lichaam heeft namelijk slappere gewrichten en spieren. Er bestaan sporten speciaal voor zwangere vrouwen zoals zwangerschapsgym en -yoga. Ook zou je kunnen wandelen, fietsen of een zwangerschap work-out volgen!

Veel sportplezier!