Sharing is caring

Voedings tips om beter te slapen

Wanneer je weer een nacht wakker hebt gelegen kan het zijn dat jouw avondeten, lunch of zelfs je ontbijt daarvoor heeft gezorgd. Het verband tussen voeding en slaap is er misschien niet één die je snel legt. Maar het is er wel degelijk. Die link gaat verder dan alleen ‘minder koffie drinken’. Met behulp van de volgende eettips kun je je slaapkwaliteit verbeteren. 

1.Noten en zaden
In veel noten en zaden zit magnesium. Magnesium is een mineraal dat je spieren helpt ontspannen. Als je een laag magnesiumgehalte hebt, val je moeilijker in slaap. Neem af en toe dus eens een handje noten, met lijnzaad, pompoenpitten, walnoten of amandelen.

2. Bananen
Ook bananen zijn rijk aan magnesium. Daarnaast bevatten ze ook kalium. Deze mineralen helpen ontspannen. De banaan bevat ook een slaapverwekkend aminozuur tryptofaan, welke uiteindelijk door je lichaam wordt omgezet in serotonine en melatonine. Eet dus in de namiddag of op de vroege avond een banaantje! 

3. Vis
Om het slaaphormoon melatonine aan te maken, heeft je lichaam vitamine B6 nodig. Dit zit in zalm, kabeljauw en garnalen. Naast vitamine B6 zit in deze vissen en schelpdieren ook het aminozuur tryptofaan, deze twee samen helpen bij het aanmaken van serotine, een gelukshormoon. Fijne bonus dus! 😉 

4. Valeriaan
Valeriaan is een kruidachtige plant. Uit zijn wortel wordt een extract gehaald dat kan helpen bij een goede nachtrust. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, tabletten, druppels etc. Wij raden aan om een keer valeriaanthee te proberen. Heerlijk warm en rozig worden voordat je naar bed gaat!  

5. Bladgroenten
En dan voornamelijk de donkere bladgroenten. Denk aan boerenkool en spinazie. Daar is hij weer: magnesium! Donkere bladgroenten zijn rijk aan magnesium, en zoals eerder gezegd kun je daardoor lekker ontspannen in slaap vallen.

Sweet dreams!