Sharing is caring

Vlugge koolhydraten

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je beter geen witbrood of pasta kunt eten. Volkoren versies zijn beter en zoete aardappel schijnt weer gezonder te zijn dan een gewone aardappel. Hoe zit dat nou eigenlijk met koolhydraten? Waarom moet je ze nou wel of niet eten en wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

De vrees voor koolhydraten
Wanneer je aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl en op je voeding let, dan word je al gauw een vrees voor koolhydraten aangepraat. Het is ook wel een feit dat je al gauw, onbewust meer koolhydraten tot je neemt dan je eigenlijk nodig hebt. Echter, angst voor koolhydraten is zeker niet nodig! Je haalt namelijk je energie uit koolhydraten en zonder deze brandstof kan je je futloos gaan voelen.

Koolhydraten uit je dieet bannen is dus zeker niet aan te raden, maar het is wel goed om te bedenken wat je met die energie gaat doen. Wanneer je bijvoorbeeld sport, dan is het best verantwoord om meer koolhydraten te eten. Dat je van koolhydraten dik wordt is dus een fabel, het gaat er om dat je niet meer koolhydraten tot je neemt dan je verbrand. 

Vlugge en langzame koolhydraten
Koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd. Het lichaam neemt ze snel op, ze zorgen voor snelle energie en een stijging van het suikerspiegel in je bloed. Voorbeelden van producten met vlugge koolhydraten zijn rijst, pasta, aardappelen en suiker. Langzame koolhydraten worden ook wel meervoudige koolhydraten genoemd. Het duur langer om deze te verteren doordat ze bestaan uit een lange reeks van snelle koolhydraten. Een piek in je suikerspiegel blijft uit. 

Met langzame koolhydraten zijn o.a. volkoren producten, zoete aardappelen, havermout en groenten, fruit en peulvruchten. Deze producten bevatten vaak ook meer vezels. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel, met als gevolg dat je minder snel grijpt naar lekkere tussendoortjes!

Hoe weet je of je snelle of langzame koolhydraten eet?
Maatstaf om de hoeveelheid koolhydraten in een product aan te geven heet met een duur woord, glycemische index. Deze index geeft een inschatting over de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Hoe lager de glycemische index waarde, hoe langzamer de koolhydraten zijn. Deze waarde kan beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het koken en bakken van aardappelen. Zo is de GI waarde van gekookte aardappelen 78 en die van gebakken (friet) ongeveer 85. Zelfs de temperatuur waarop iets wordt gebakken en ook de duur kunnen de waarde van de GI index doen veranderen.

transparante ruimte