Sharing is caring

Van sporten word je warm

Wat gebeurt er in je systeem als je aan het trainen bent? Er wordt maar liefst 75-95% van de energie de we verbruiken omgezet in warmte. Dat kan er dus aardig heet aan toe gaan, helemaal tijdens een intense work-out. Belangrijk om je hoofd koel te houden. Dus, hoe kom je weer van die hitte af en wat doet je lichaam nog meer tijdens deze hittegolf?

Hoe regelt je lichaam je temperatuur bij lichamelijke inspanning?

Alle omgezette warmte in je lichaam zorgt natuurlijk voor een flinke temperatuurstijging. Om je temperatuur op peil te houden moet je al die warmte wel weer kwijt zien te raken. 

Dit doet je lichaam op 3 manieren:

  • Opwarmen van lucht die langs het lichaam stroomt.
  • Opwarmen van de inademingslucht.
  • Zweetverdamping.

Ook zal de doorbloeding van de huid toenemen en zo de geproduceerde warmte van de hardwerkende spieren aan de buitenlucht afgeven. 

Wat doet de warmte nog meer met je lichaam?

De extra doorbloeding van de huid, die nodig is voor de afvoer van alle warmte, maakt dat het hart ook harder aan het werk moet. Je hartslag gaat tijdens een work-out dus flink omhoog. 

Wanneer je omgevingstemperatuur hoog is, is het moeilijker om je lichaamswarmte kwijt te raken. Het moet dus op een andere manier gebeuren, namelijk zweten! Al het vocht dat je uitzweet zal op de huid verdampen en verdamping van zweet onttrekt de warmte van je lichaam. Ook de luchtvochtigheid speelt hierin een rol. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker het is om warmte kwijt te raken door te zweten. Het lichaam zal in dat geval dus meer zweet moeten produceren om dezelfde hoeveelheid warmte kwijt te raken.

Tips om af te koelen!

  • Blijf goed drinken! Het water op zichzelf zal niet voor verkoeling zorgen, maar door te drinken kan je goed blijven zweten en zo je warmte kwijtraken. 
  • Neem na het sporten een warme douche. De warmte van het douchewater zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk iets stijgt waardoor je innerlijke thermostaat je lijf probeert af te koelen.
  • Sluit je huid niet af! Bodylotions, huidoliën en make-up hebben de neiging om je lijf te isoleren, gebruik deze dus vooral niet wanneer je wilt afkoelen.