Sharing is caring

Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Cocktail
Zit je het ene moment van de dag emotioneel achter de tv en ben je het andere moment juist energiek en vrolijk? Je bent echt niet de enige, ook al voelt dat misschien af en toe wel zo. Stemmingswisselingen hebben tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal. De reden? Je lichaam zit vol met hormonen en juist die cocktail van hormonen zorgen voor jouw moodswings!

Hormonen
Op het moment dat je zwanger raakt, begint je lichaam met extra hormonen aanmaken; HCG, oestrogeen en progesteron. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon, dat ook tijdens je menstruatie vaak aanwezig is. Ben jij altijd wat emotioneel rond je cyclus? Dan kan dat maar zo met het hormoon oestrogeen te maken hebben.

Progesteron is een hormoon dat niet direct zorgt voor stemmingswisselingen, maar dat er zeker voor kan zorgen dat je bloed chagrijnig wordt. Door dit hormoon kun je namelijk last krijgen van symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid en maagzuur.

Tot slot het HCG hormoon. Dit hormoon is vooral in de beginfase van je zwangerschap erg belangrijk, het is namelijk onmisbaar voor de groei van je kindje. Het heeft echter wel een paar vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap zal je het meeste last hebben van de stemmingswisselingen. Vooral van de 6e tot 10e week. Dit komt doordat op dat moment je hormonen het meest toenemen. De hormoon stijging in je lijf is overigens niet de enige reden dat je vooral in het eerste trimester last hebt van stemmingswisselingen, dit komt namelijk ook doordat je juist in deze periode last hebt van misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid. Logisch dat je daardoor niet constant vrolijk bent dus!

Tips
Tot slot hebben we een aantal tips, om voor zover dat kan, goed met je moodswings om leren gaan. Ten eerste: ontspan! Stress vermijden is ontzettend belangrijk, pak je rust en zorg voor voldoende tijd om te relaxen. Blijf daarnaast praten met de mensen om je heen, vooral met je partner. Hij zal namelijk af en toe het slachtoffer zijn van een van jouw moodswings, zowel in de negatieve, als in de positieve zin. En accepteer als laatste, dat je je emoties door de hormonen nu eenmaal niet in de hand hebt.