Shakshuka

Catgeorie icoon Recepten

Dit heerlijke gezonde gerecht is naast dat het lekker is en er mooi uitziet, ook nog eens ontzettend goed voor je darmen. Het belangrijkste ingrediënt; paprika bevat grote hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder vitamine A en E. De combi van deze gezonde vitamines en mineralen maakt dat paprika’s het immuunsysteem stimuleren, beschadiging van cellen voorkomt en de kans op ontstekingen verlaagt.

Wat heb je nodig?
150 gram feta, verkruimeld
8 scharreleieren
2 rode en 2 gele paprika’s in repen
6 rijpe tomaten grof gehakt, of 1 à 2 blikken tomaten
½ theelepel komijnzaad
1¾ dl milde olijfolie
2 grote uien, in plakken
4 eetlepels ruwe rietsuiker
2 laurierblaadjes
blaadjes van 6 takjes tijm, fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden peterselie
2 eetlepels fijngesneden koriander (plus extra om te garneren)
½ theelepel saffraandraadjes (optioneel)
snuf cayennepeper
2½ dl water
zout en zwarte peper

Hoe maak je het?
Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 minuten op hoog vuur. Voeg de uien toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan de paprika, suiker en kruiden toe en bak alles 5-10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.

Voeg nu ook de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten pruttelen. Voeg tussendoor steeds water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Het moet krachtig en licht pittig smaken. (dit deel kun je ook ruim van tevoren maken).

Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over diepe koekenpannetjes die groot genoeg zijn voor royale eenpersoonsporties. Zet ze op half hoog vuur om ze op te warmen, maak in elk pannetje twee holtes en vul ze met een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannetjes. Laat ze 10-12 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en de verkruimelde feta. Dien het gerecht direct op.

PS: Als je zwanger bent zorg je ervoor dat je het gerecht iets langer op het vuur laat staan, zodat het het eiwit plus de eidooier stolt en dan kun je er gewoon van genieten.

Eet smakelijk!