Pepesan (Indisch gestoomde makreel)

Catgeorie icoon Recepten

Dit visgerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een combinatie van gerookte makreel met veel sambal! Als je van pittig eten en makreel houdt, is dit een must try! Je stoomt de vis samen met de boemboe in een aluminiumpakketje in de oven tot deze heerlijk mals is en alle smaken van de boemboe heeft opgenomen.

Wat heb je nodig?

2 verse makrelen (schoongemaakt)
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
1 bouillonblokje (groente)
1 lombok (rode peper)
1 sjalot of ui
2 stengels sereh (citroengras)
3 tenen knoflook
6 kemirinoten
2 tl assem (tamarinde)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
1 tl gula djawa
Paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix met de kom van de blender of foodprocessor 1-2 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok en 6 kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe. Meng in een kommetje 2 tl assem (tamarinde) met 2-3 tl water tot het dunner is geworden. Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie. Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met 1 blikje tomatenpuree en 100 ml water. Meng goed door elkaar. Voeg nu 1 bouillonblokje toe, 1 tl djahé, 1 tl kunjit, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een snuf zout. Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager. Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen. Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is. Meer pit? Voeg dan wat sambal toe. Iets milder? Voeg wat suiker toe of extra gula djawa. Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie. Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open. Vul de makreel riant met de boemboe en plaats daarbovenop een paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes) en 1 stengel (gekneusde) sereh. Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle boemboe hebt gebruikt. Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de blaadjes djeroek poeroet en de sereh en serveer met witte rijst, atjar ketimoen, gebakken uitjes, kroepoek en frisse plakjes rauwe komkommer. Eet smakelijk!