Sharing is caring

Opgeruimd huis=opgeruimd hoofd!

Onderzoek
De afgelopen jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van opruimen op je geest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een niet opgeruimd huis, invloed heeft op je cortisol niveau, en dat leidt tot meer stress. Daarnaast bleek ook dat mensen met een rommelig huis vaker last hebben van negatieve gevoelens. Ook opvallend was dat vrouwen hiervan meer last hebben dan mannen. De mannen registreerden de rommel wel, maar bij hun had dit minder invloed op het cortisollevel.

Prikkels
Opruimen geeft het gevoel dat je controle hebt over je omgeving. Mensen houden ervan dat hun directe leefomgeving netjes en op orde is. Daarom kan rommel afleidend werken. Rommel geeft continu prikkels, mentaal en visueel. Het voelt alsof je een to-do list hebt, waar maar geen einde aan komt.

De START-methode
Gebruik de START-methode om op te ruimen. De S staat voor sorteren, maak stapeltjes met dingen die weg kunnen en dingen die je juist wil bewaren. Zo houdt je makkelijk het overzicht. De T staat voor troep wegdoen! Hoe je je stapeltjes ook genoemd hebt, er is er vast een met dingen die weg kunnen. Wees rigoureus en gooi troep meteen weg. De A: alles een logische en simpele plek geven. Het klinkt heel logisch, maar let erop dat je dingen die je vaak gebruikt, een plek geeft waar je makkelijk bij kan. Voorin je kast bijvoorbeeld, dan hoef je niet weer een zooi te maken als je dingen moet zoeken. R: reorganiseren, mapjes, dozen en ordners, ze zijn er niet voor niets. Gebruik ze! Tot slot staat de T voor taken bijhouden, eens in de paar maanden een grote schoonmaak houden kan natuurlijk maar meer efficiënt is om iedere week een klein beetje te doen. Dit is ook veel meer bevredigend voor jezelf omdat je huis zo opgeruimd blijft!