Sharing is caring

Nesteldrang tijdens je zwangerschap

In de tweede helft van de zwangerschap, en dan met name in het derde trimester, ervaren veel vrouwen zogenaamde nesteldrang. Nesteldrang is het voelen van een soort woede die zich uit in opruimen, schoonmaken en het kopen van heel veel babyspulletjes. Je wil het ‘nestje’ perfect hebben voor wanneer de baby komt. Sommige vrouwen hebben hier erg veel last van, anderen een stuk minder of zelfs helemaal niet.

Hoe erg je hier last van hebt, verschilt per vrouw en per zwangerschap. Perfectionisme komt hierbij om de hoek kijken. Je zorgt ervoor dat elk vuiltje dat je ziet meteen verdwijnt, wast de babykleertjes wel drie keer en checkt constant aan de hand van lijstjes of je echt alles hebt. Sommigen kunnen ineens een ingeving krijgen dat ze de hele babykamer anders willen indelen.

Nesteldrang is iets wat heel normaal is en bestaat al heel erg lang. Vroeger had het echt als functie om de omgeving waar de baby straks in terecht gaat komen helemaal gereed te maken. Het moest veilig, schoon en warm zijn en de baby beschermen voor al het gevaar van buitenaf. Tegenwoordig werkt het nog steeds zo, maar nu is er een stuk minder gevaar van buitenaf. Het gevoel ontstaat waarschijnlijk door bepaalde hormonen, maar hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bewezen. Voor de partner kan dit soms erg stressvol zijn, omdat hij aan al jouw eisen moet voldoen. Probeer, ondanks de vele hormonen, wel relaxed te blijven. Als partner help je je vrouw waar kan en probeer je haar gerust te stellen.

Hoe ga je hier het beste mee om?

Het is een natuurlijk instinct dat je niet te veel moet tegenhouden. De klusjes die je nu allemaal wil doen, zal je straks waarschijnlijk weinig tijd en energie voor hebben. Pas echter wel op met een aantal dingen. Laat bijvoorbeeld verven aan een ander over. Er zitten namelijk giftige stoffen die schadelijk zijn voor jou en je ongeboren baby, vooral in verf op terpentinebasis. Ook zitten in sommige schoonmaakmiddelen schadelijke stoffen. Gebruik dus altijd handschoenen. Neem daarnaast ook voldoende rust. Je lichaam heeft het al zwaar genoeg met een kleine in je buik en genoeg rust is dan zeker niet onbelangrijk. Als laatste nog een praktische tip: ondanks dat je erg veel wil kopen om goed voorbereid te zijn, probeer goed na te gaan of je het echt nodig hebt en let daarbij op de centjes. Zorg goed voor jezelf!