Sharing is caring

Je eigen (thuis) sport schema maken, zo doe je dat!

De zomer is in aantocht en je wil dolgraag weer strak en happy in je vel zitten. Gezond eten en sporten zijn dan twee logische stappen. Echter is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De juiste motivatie vinden om te blijven sporten en gebrek aan tijd staan namelijk vaak jou goede voornemens in de weg. De oplossing? Een sportschema! Zo weet je precies welke oefening je welke dag gaat doen en kun je het dus makkelijk inplannen in je agenda. Wij helpen jou met het maken van een goed en vooral realistisch sportschema!

Stap 1: Wat is jouw doel?
Wanneer je besluit dat je (meer) wil gaan sporten is dat vaak met een bepaald doel; gezonder worden, lekkerder in je vel zitten, een betere conditie opbouwen, spiermassa opbouwen, etc. Het is belangrijk om te weten wat je doel is omdat je aan de hand van je doel verder keuzes kan gaan maken.

Stap 2: Hoe vaak ga ik sporten?
Voor het maken van je sport schema is het belangrijk dat je erachter komt hoevaak per week je wil gaan sporten. Vraag jezelf dus af: hoevaak per week laat mijn agenda het toe om te sporten? En houdt in gedachte dat je sport voor jezelf, niet voor iemand anders. Misschien heb je op dit moment niet veel vrije tijd, maar zoek dan naar manieren om tijd vrij te maken om te gaan sporten. Zorg daarentegen wel dat je hierin realistisch bent want niets is vervelender dan een schema maken dat je vervolgens niet kan volgen. Daarnaast ligt het ook aan het doel dat je gesteld hebt, hoe vaak je zal moeten gaan sporten. Om het nog iets makkelijker voor jezelf te maken, kun je vaste dagen inlassen op welke je gaat sporten, deze dagen kunnen een goede houvast zijn. Fit at Home adviseert om minimaal 3x per week te bewegen.

Stap 3: Hoe lang ga ik sporten?
De duur van jou training is ook weer afhankelijk van hoe vaak per week je wil sporten. Vind je het fijner om vaker te sporten maar steeds 20 minuten? Of sport je liever wat minder keren per week maar wat langer, bijvoorbeeld een training van een uur? Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van je eigen agenda hoelang je tijd vrij hebt om te gaan sporten.

Stap 4: Wat ga ik trainen?
Je gaat nu kiezen wat je wanneer wil gaan trainen. Hierbij is het van belang rekening te houden met je spierherstel. Voor een juist spierherstel is 45 tot 74 uur rust nodig, afhankelijk van de intensiteit waarmee je hebt getraind. Wanneer je vier keer per week gaat trainen, kun je kiezen om af te wisselen tussen het trainen van je bovenlichaam onderlichaam en cardio. Op die manier krijgen de spieren voldoende rust om zich te herstellen. En train je je alle delen van je lichaam. Ontzettend belangrijk is dat je kiest voor work-outs die JIJ leuk vind. Ben jij een yoga fan? Kies dan voor veel work-outs met Wilma! Houd je meer van Cardio, maar niet van lang sporten? Kies dan voor afvallen in 20 minuten met Yalmard! Kies bijvoorbeeld voor een Intensity work-out op maandag, vervolgens voor een Billen Benen sessie op woensdag om te eindigen met een Kickbox work-out op zaterdag.

Stap 5: Schrijf het op!
Nu het belangrijkste: schrijf dit alles op, zet het in je computer, smartphone of print het uit en plak het desnoods op je koelkast. Dit is de beste stok achter de deur. Merk je dat het je niet lukt om je aan het schema te houden? Dat is niet erg, kijk dan nog een keer kritisch naar je schema en pas het waar nodig aan. Mis je motivatie? Hier lees je meer over de juiste motivatie vinden. Sportze, jij kunt dit!