Het effect van kruiden

Catgeorie icoon Voeding

Als finishing touch nog een snufje peper, een handje dille of koriander over je maaltijd. We gebruiken met zijn allen dagelijks kruiden om de smaak, geur en soms ook kleur van ons eten te verbeteren. Maar wat zijn nou de effecten van kruiden op je lichaam?

Het gebruik van kruiden is niet alleen van vandaag. Al eeuwen lang worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. Het verdrijven van geesten, genezen van lichamelijke kwalen en natuurlijk als smaakmaker. Doordat we ons eten overal ter wereld vandaan halen, komen we ook met een enorm assortiment van kruiden in aanraking. Het gebruik hiervan kan invloed hebben op je lijf. 

Kruiden vallen onder de huis tuin en keuken middelen om lichamelijke kwaaltjes op te lossen. Zo helpt munt tegen misselijkheid en hoofdpijn, zorgt basilicum voor een betere vertering van zware gerechten en is kamille goed tegen stress. Zo zijn er nog talloze voorbeelden waar kruiden wel niet goed voor zijn, kortom kruiden zijn gezond!

Dat je onbezorgd kruiden kan consumeren, neemt niet weg dat te veel van een soort kruid wel degelijk schadelijk kan zijn. Zo bevat kaneel bijvoorbeeld de stof coumarine. Te veel hiervan kan schadelijk zijn voor je lever en kan je bloedstolling remmen.

Ook worden sommige kruiden afgeraden in combinatie met het gebruik van geneesmiddelen. Dit alles is zeker geen reden tot paniek! Een normaal gebruik van kruiden kan geen kwaad. Blijf dus vooral genieten van alle voordelen die kruiden te bieden hebben.