Sharing is caring

Geschikte groenten voor sporters

Groente is belangrijk voor het bevorderen van je sportprestatie. Met minimaal 250 gram groente per dag krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen om optimaal te kunnen trainen. Ben je veel fysiek bezig en train je meerdere keren per week, dan is het verstandig om een grotere hoeveelheid groente binnen te krijgen. Maar wat is verstandig om te eten als je sport? We hebben het voor je uitgezocht!

IJzerrijke groentes 
Dat ijzer belangrijk is voor je sportprestatie is vast bekend. IJzer is namelijk een essentieel onderdeel van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof transporteert in het lichaam. Als sporter vragen je spieren tijdens het lopen en trainen veel zuurstof. Ook verlies je wat van dit mineraal tijdens het transpireren. Daarom is het goed om donkergroene groentes als broccoli, sla, andijvie, groene kool, boerenkool en spinazie te eten want deze zijn rijk aan ijzer! De vitamine C in deze producten heeft weer een gunstig effect op de opname van ijzer uit je voeding. Win win dus!

Gezondste sportcombinatie
Spinazie in combinatie met rode biet, is een ideale combinatie. Spinazie bevat een hoog percentage ijzer en rode biet is rijk aan vitamine C. Dus combineer deze twee groentes en schep beide eens op tijdens een maaltijd. Op deze manier wordt ijzer zo optimaal mogelijk opgenomen door de vitamine C. Naast deze supercombinatie, geldt dit hetzelfde voor sla met grapefruit.
 

Zoete aardappel
Zoete aardappels zijn de laatste tijd enorm populair geworden in Nederland. Een zoete aardappel is een bron van goede koolhydraten, vezels en bevat hij heel veel vitaminen. Denk aan B6, C en D. Ook is de zoete aardappel rijkelijk voorzien van magnesium en kalium, twee mineralen die helpen je gestel weer aan te sterken na het sporten. Perfect voor na je work-out dus!

Zwarte bonen
Deze bonensoort is rijk aan koolhydraten (ongeveer 41 g per 200 g), maar ook aan eiwitten en bevat langzame suikers, ideaal voor een goed herstel!

Zet deze groentesoorten als sporter dus wat vaker op tafel op je trainings of hersteldagen!