Gerechten voor de zoetekauw

Catgeorie icoon Recepten

Zoet hoeft natuurlijk niet altijd alleen maar snoep te zijn. Er zijn ook talloze hapjes en gerechten waarin een zoete smaak de overhand heeft. Denk bijvoorbeeld aan gerechten waar zoete aardappel in verwerkt zit. Maar wat kan je eigenlijk allemaal met deze zoete variant?

Wil je minder koolhydraten eten, dan begint men vaak over het vervangen van de ‘normale’ aardappel door de zoete aardappel. Deze bevat inderdaad minder koolhydraten en is dus geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Nou kun je natuurlijk de aardappel koken, wat groenten erbij doen, eventueel een stukje vlees en voilà, je hebt een gerecht. Maar, het kan ook veel leuker! Met zoete aardappel kun je namelijk heel veel andere gerechten maken. Lees verder en we geven je 2 voorbeelden!  

Maak er bijvoorbeeld overheerlijke frietjes van als bijgerecht. Je hoeft de aardappel hiervoor niet eens te schillen, alleen wassen is voldoende. Snij de aardappel in plakken en dan in reepjes of partjes. Doe ze in een kom, eventueel met een beetje olijfolie en voeg een theelepel paprikapoeder en komijn toe. Even mengen, verspreiden over een bakplaat voorzien van bakpapier en zo de oven in. 25 tot 30 minuten op 200 graden en je hebt een heerlijk gezond bijgerecht!

Ook lekker voor de zoet-liefhebber, een zoete aardappelsoep met kokosmelk. Een totaal ander gerecht, maar nog steeds als basis ingrediënt de zoete aardappel. 

Wat heb je nodig?
1 ui
1 teen knoflook
500 gram zoete aardappel
250 ml groentebouillon (bv van een tablet)
250 ml kokosmelk
4 eetlepels crème fraîche of dikke yoghurt
2 eetlepels pijnboompitjes, geroosterd
olijfolie om in te bakken

Hoe maak je het?
Snipper de ui, pers de knoflook en fruit het aan in een pan met een beetje olijfolie. Schil de zoete aardappelen en snij in stukjes. Voeg dit bij de ui in de pan. Voeg de groentebouillon toe en kook 15 minuten mee tot de zoete aardappelen gaar zijn. Pureer de soep met staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en verwarm dit een paar minuten mee. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met een beetje crème fraîche en pijnboompitjes.