Sharing is caring

De liefde van een moeder

Had jij een moeder die ging huilen op je verjaardag, omdat je weer een jaartje ouder was geworden? Of kwam ze je ’s ochtends om vijf uur graag ophalen van een feestje? Misschien vroeg je je dan weleens af waarom ze dat deed. Wij hebben het antwoord: pure moederliefde. De geboorte van een baby, is ook de geboorte van een moeder. Maar dat hoeft niet perse te betekenen, dat je tijdens je zwangerschap al direct moedergevoelens hebt, het is niet erg als het even duurt!

Moedergevoelens

Naarmate je zwangerschap vordert vraag je je wellicht af en toe af hoe die moederliefde dan voelt, en wat die liefde dan anders maakt. Het is een gevoel, sterker dan enig ander gevoel in de wereld. Moedergevoelens zijn de instinctieve gevoelens van een moeder voor haar kind. Deze gevoelens zorgen ervoor dat een moeder alles voor haar kind zou doen, wat er ook gebeurt. Zij zal haar kind hierdoor altijd willen beschermen en verzorgen.

Positieve invloed op hersenen

Uit onderzoek blijkt dat moeders die minder verzorgend voor hun kinderen zijn, kinderen groot brengen die meer gestrest zijn. Voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje is het belangrijk dat ze het gevoel hebben een moeder te hebben die hen verzorgt en beschermt. Als zij zich veilig voelen en gehecht zijn aan een ouder, zorgt dat ervoor dat ze emotioneel en sociaal sterker zijn.

Moedergevoelens tijdens zwangerschap?

In de maanden van je zwangerschap, ontstaat bij veel vrouwen al een soort moedergevoel: een moeder-mindset. Je bent druk met fantaseren: over je kindje, hoe je leven eruit zal gaan zien, op wie hij/zij zal lijken, wat er nodig is aan materialen en over wat voor moeder je zult zijn. Hoe verder de zwangerschap is, hoe intenser deze vragen en gedachte worden. Je gaat steeds meer een beeld van je kindje vormen door verschillende gedachtes en bewegingen van je kindje.

Mentale voorbereiding

Al dat mentale voorbereiden heeft een functie: het vergroten van je moedergevoelens. Op het moment dat je bezig bent met babyspullen kopen, tijdens een echo en als je aan het dagdromen bent over potentiële namen maakt je brein een hormoon aan: oxytocine. Dit is een belangrijk hormoon tijdens je bevalling, het is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt, je minder pijn voelt en de toeschietreflex bij borstvoeding wordt aangestuurd.

Nog even geduld

Herken je niets van de bovenstaande dingen? Geen zorgen! Hoe je na je bevalling gaat reageren, of hoe je je voelt tijdens je zwangerschap is niet te voorspellen en voor iedereen heel verschillend.  Of je nu opslag verliefd bent op je kind, of het tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen het is beide helemaal goed! Geef het tijd, als je echter merkt dat je helemaal geen band creëert met je baby is het belangrijk dit te bespreken met je omgeving of met een huisarts.