Sharing is caring

De invloed van het seizoen op je haar

Dat het seizoen invloed heeft op je haar is je vast al eens opgevallen. Een hele zomer op het strand helpt niet mee aan het zacht en soepel houden van je haar. Maar ook de seizoenen en vooral zonlicht hebben invloed op je haar. Maar hoe kan het nou dat in deze seizoenen je haar meer uitvalt en wat kan je eraan doen om het tegen te gaan?

Herfst & lente 

Je hebt het misschien al eens opgemerkt dat je in de herfst en lenteperiode vaker uitgevallen haren van je kleding moet afhalen, je borstel zit al snel vol met de vele haren die erin blijven hangen en je laat overal losse haren achter. Maak je geen zorgen, want je bent echt niet de enige die hier last van heeft. 

Zonlicht

Het is je vast al wel eens opgevallen dat je haar en je nagels sneller groeien in de zomerperiode. Dit komt vooral door het zonlicht waar je veel vitamine D door binnenkrijgt. 

Maar waarom valt je haar dan zo veel uit wanneer het herfst en lente is? Als de dagen korter worden, vang je ook minder vitamine D op doordat de zon minder schijnt. Hierdoor wordt de groeifase minder en dat gaat dan weer over in een fase waarbij je haren los gaan zitten en niet veel later uitvallen. 

Hormoonhuishouding

Hierboven staat beschreven dat haaruitval komt na een periode met veel zonlicht, waarom kan het dan zo zijn dat je ook vaak in de lente last hebt van veel haaruitval? Dat klinkt niet logisch. Toch klopt het dat je in de lente meer haaruitval kan krijgen. De reden daarvoor is dat de zon weer meer gaat schijnen en krachtiger wordt. Dit was je lichaam al even niet meer gewend. Hierdoor veranderd ook je hormoonhuishouding en worden de nieuwe haren sneller geproduceerd. Nieuwe haren moeten ruimte krijgen waardoor de oudere haren sneller losgelaten worden en dus ook sneller uitvallen. 

Vitamine D bijslikken

In het najaar merk je dat je haar vaak ook nog eens droog en pluizig is. Dit komt doordat de luchtvochtigheid laag is in de winter. Wat je in de winter het beste kan doen om je haar mooi te houden is om wat extra vitamine D te slikken aangezien je daar in de winter in Nederland al snel een te kort aan hebt.