Darmen zijn de energiefabriek van het lichaam

Catgeorie icoon Gezondheid

Een goede darmgezondheid is bepalend voor je algehele gezondheid. De micro organismen (soort reizigers) die in je darmen leven zijn niet alleen essentieel voor je spijsvertering, maar ook voor een groot deel van je immuunsysteem.

Immuunsysteem
De weefsels die zich bevinden in het maag-darm kanaal zijn het meest complex van het hele immuunsysteem. In onze darmen produceert ons immuunsysteem antilichamen die meerdere ziektes bestrijden.

Gezonde darmen
Zorg je goed voor je darmen, dan zorg je dus ook beter voor je immuunsysteem. Je darmen communiceren met diversen organen, zoals de lever, het zenuwstelsel en zelfs de hersenen. Als je goed genoeg voor je darmen zorgt kun je onder andere depressie, gewrichtsklachten, bepaalde soorten kanker en auto-immuunziekten voorkomen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Hoe?
Goed voor je darmen zorgen klinkt makkelijk maar er zijn veel aspecten die het functioneren van je darmen beïnvloeden. Neem voldoende rust, stress legt namelijk je vertering stil. Binnen ons haastige leven is vaak weinig tijd om te koken, daarom word er vaak gekozen voor voorverpakt. Maar suikers, smaakversterkers en andere toevoegingen zorgen vaak voor stress in de darmen. Koop dus zoveel mogelijke verse en pure ingrediënten en bereid ze lekker zelf! Variatie is ook ontzettend belangrijk. Elke bacterie heeft namelijk wel zijn lievelingsgerecht. Gember versterkt de maag, knoflook valt slechte bacteriën aan en groene thee en lijnzaad bevorderen de slijmproductie in de darmen. Tenslotte is rustig eten een must want van teveel eten raken je darmen overwerkt. Kauw goed op je voedsel, dan komt er meer speeksel vrij, waardoor je voedingsstoffen beter kunt opnemen.