Cressplantjes, een extra smaaksensatie voor jouw gerecht!

Catgeorie icoon Voeding

Je bent vast wel eens in een sjiek restaurant geweest waar je misschien onopgemerkt deze kleine groene plantjes geproefd hebt. Zo’n gek groen of gekleurd takje op je gerecht dat voor jouw gevoel als leuke decoratie dient, maar die je stiekem toch aan zijkant van je bord laat liggen. Vaak zijn dit cressplantjes die juist bij dit gerecht passen en een extra smaaksensatie geven aan het gerecht!

Cressplantjes zijn heel vroeg geoogste groenten. Het gaat hier niet om het omkiemde zaadje (zoals bijvoorbeeld taugé), maar juist om het plantje dat uit het zaadje groeit. Bij ons welbekend zijn tuin- en waterkers.

Maar er zijn nog zoveel andere cressplantjes te vinden met bijzondere smaken. Zo kun je plantjes kopen met bijvoorbeeld een uitgesproken mosterd, anijs, knoflook, noten, honing of zoethout smaak. Er zijn zelfs exemplaren te vinden die je de smaak van oesters geven!

Het bedrijf Koppert Cress uit Monster is gespecialiseerd in deze micro groenten. Zij vinden hun inspiratie door het kijken naar gerechten uit andere culturen en de ingrediënten die ze gebruiken. Zo komen zij tot de leukste variaties en elk jaar komen ze ook met een nieuw soort plantje. Deze markt is nu ook open voor thuiskoks, want veel van deze plantjes kun je vinden in Markthallen en zijn ze verkrijgbaar in sommige groothandels en zelfs supermakten! Je vindt ze in het versvak onder de naam ‘Discover Fresh’.

Daarnaast zijn er online ook zaadhandels te vinden waar je je eigen zaadjes kunt kopen om ze zelf te kweken én zijn er enorm veel recepten te vinden die je kunnen inspireren om eens je gasten te verassen met deze bijzondere toevoeging op jouw gerecht!