Corona goed voor het klimaat?

Catgeorie icoon Facts

Minder vliegen, minder autorijden en thuiswerken. Nu het leven in bijna alle landen on hold staat, is het geen verrassing dat de CO2-uitstoot wereldwijd ontzettend is afgenomen. Is de coronacrisis goed voor het klimaat, of doen we alles teniet als de economie weer op gang komt? 

Hoe dubbel het ook is, de lockdowns in verschillende landen hebben een positief effect op het klimaat. In de heftigst getroffen landen, zijn de grootste effecten zichtbaar. De vraag is echter, of de natuur zich kan blijven herstellen. De drastische veranderingen in onze leefstijl zijn namelijk niet vrijwillig. Het is niet het virus zelf, maar de reactie van ons die ervoor zorgt dat het beter gaat met ons klimaat. Een ‘pauze’ is niet genoeg. Als iedereen na de coronacrisis gewoon weer doorgaat met waar ze mee bezig waren, heeft het geen zin gehad. De CO2 uitstoot moet langdurig omlaag.

Een concreet langdurig effect op ons klimaat zal de coronacrisis waarschijnlijk niet hebben. Daarentegen zou het kunnen dat mensen bepaalde keuzes vaker zullen heroverwegen. Reisgewoontes bijvoorbeeld, thuiswerken zou het nieuwe normaal kunnen worden en de kans dat men minder vaak het vliegtuig zal nemen is ook groot. Lees hier meer over wat jij persoonlijk kunt doen voor een duurzamer leven.