Sharing is caring

Bewegen zonder pijn

Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en het brokkelt langzaam af. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt door de beschadiging in en rondom je gewricht. Ook is het laagje cellen (slijmvlies) steeds ontstoken, dit veroorzaakt ook pijn. 

Artrose kan je in één gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn plekken waarin het vaak voorkomt zoals in de heupen, de vingers en ook zeer regelmatig in de knieën. Artrose in de knie ontstaat vaak door ouderdom. Maar ook overbelasting of door bijvoorbeeld bepaald werk of sport kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kan erfelijkheid of overgewicht een rol spelen. Artroseknie is één van de meest voorkomende soorten artrose.  

Beweging en artrose
Als je artrose hebt, heb je last van pijn en stijfheid in je gewrichten. Hierdoor word je coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen een stuk minder dan dat het was. Maar laat het je daardoor niet weerhouden van wat beweging! Sporten met artrose is echt nog wel mogelijk, het is zelfs heel erg goed voor je als je lekker aan het bewegen bent. Het verbetert je uithoudingsvermogen en spierkracht en leidt af van de pijn. Kortom: je zit beter in je vel! 

Het is verstandig om ongeveer een half uur per dag te bewegen. Of je dit nou verdeelt in 3×10 minuten of dat je gewoon een halfuur in één keer doet dat maakt niet uit. Wanneer je artrose hebt, kan je het beste kiezen voor een stuk wandelen, lekker fietsen of voor yoga. Yoga is niet gericht op prestatie en daarmee geschikt voor mensen met artrose. De verschillende bewegingen werken ontspannend en zorgen ervoor dat je spieren soepeler worden. Ook is yoga helend, aangezien het mensen (met artrose) leert goed te bewegen. Je kan je yogalessen heel gemakkelijk volgen vanuit huis. Bij Fit at Home kan je, als je nog niet ervaren bent met yoga, de lessen van Evy volgen, maar wanneer je al op een gevorderd niveau zit kan je de yoga work-outs van Wilma doen.

Stichting Bewegen Zonder Pijn biedt informatie over artrose, mogelijke behandelingen en geeft nieuwe inzichten in dit onderwerp.

Dit artikel is gesponsord