Alles over eieren

Catgeorie icoon Facts

Pasen kan eigenlijk niet zonder twee soorten eieren, namelijk de echte kippenvariant en de minder gezonde maar o zo lekkere chocoladeversie!Maar wist je bijvoorbeeld dat we alleen al met Pasen maar liefst 32 miljoen eieren in Nederland alleen al wegtikken? En we per Nederlander circa 192 eieren op jaarbasis eten? En zo zijn er nog veel meer leuke facts over eieren die we graag met je delen!

Wist je namelijk dat:

  • Nederlandse kippen wel 10,2 miljard eieren per jaar leggen?
  • Een kip bijna elke dag een ei kan leggen? Ze leggen er meer dan 300 per jaar!
  • Je van het het Voedingscentrum 2-3 eieren per week mag eten?
  • Er in Nederland meer bruine dan witte eieren worden gegeten? In de VS is dat net andersom.
  • Een ei normaal tussen de 45 en 75 gram weegt?
  • Een gemiddeld ei 7.500 piepkleine gaatjes heeft, de poriën, waardoor het ei ‘ademt’.
  • Een ei dat drijft in water waarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum is?
  • Een echt vers ei is herkenbaar is aan de glans, terwijl de dooier en het eiwit steviger zijn.
  • In de zomermaanden, als de eiproductie groter is, de eischaal dunner is dan in de winter?
  • De kleur van de schil varieert van geelbruin, licht- en donkerbruin tot groen, lichtblauw en roze.
  • Het paasei oorspronkelijk een symbool was voor vruchtbaarheid?
  • De eieren van een uil niet ovaal, maar helemaal rond zijn?
  • Het ei van een struisvogel zo sterk is, dat hij het gewicht van een volwassen mens kan dragen?
  • De kolibrie het kleinste ei legt, dat weegt maar 0,5 gram.
  • Als je een ei lang in azijn legt de schil helemaal oplost en je een doorzichtig ei overhoudt?
  • Als je wilt weten of een ei rauw of hardgekookt is, je het ei even moet laten draaien. Als het ei makkelijk rond z’n middelpunt draait, is het gekookt. Als het heen en weer wiebelt tijdens het draaien, is het nog rauw.
  • Er in eieren veel eiwit, ijzer, mineralen en vitamines A, B en D zitten?
  • Een ei 70 calorieën en 5 gram vet bevat?
  • Het verschil tussen bruine en witte eieren niets te maken heeft met de kleur van de pluimen van de kip, wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen witte eieren. Een verschil in smaak is er niet.